Hoe gaat jouw lichaam om met suiker

Volg elke stap hieronder zorgvuldig om jouw analyse te starten. Sla daarbij geen stappen over want dit kan problemen opleveren bij jouw analyse.

Suiker, suiker en nog eens suiker...

Suiker is naast vet de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. We halen die suikers net zoals de vetten uit onze voeding, maar suiker is niet alleen het kristalsuiker dat we goed kennen. Het zit ook overvloedig in koolhydraten! Brood, chocolade, pasta, rijst, koeken, snacks en nog vele andere producten zijn er enorm rijk aan. Als je dus een boterham

boterham met confituur eet en een glas fruitsap drinkt, eet en drink je dus eigenlijk enkel suiker en dat heeft zijn impact. Zeker wanneer je frequent of in grote hoeveelheden suiker of koolhydraatrijke voeding eet.

“Brood, pasta, rijst, aardappelen, koekjes en dergelijke bestaan allemaal
uit koolhydraten, die in onze darmen worden afgebroken tot suikers.”

Doorheen de miljoenen jaren in de menselijke evolutie zijn suikers letterlijk van levensbelang geweest. Ons lichaam werd erop getraind om elk jaar in de zomer, toen er veel fruit met suiker beschikbaar was, deze uiterst snel in vetten om te zetten. Zo konden we de harde winters overleven, dankzij onze vetreserves. Vandaag de dag is dit proces in ons lichaam meer en meer een last geworden, omdat er altijd voeding beschikbaar is en de voedingsindustrie in maar liefst 70% van al onze voeding extra suiker toevoegt!

Wat er gebeurt in ons lichaam als we suiker eten

Suiker en koolhydraten worden via onze darmen opgenomen in ons bloed. Het grootste deel wordt naar onze spieren gestuurd als reserve (500 g), maar ook naar de lever (100 g). De overige suiker gaat naar andere organen (25 g) en bij een teveel aan suiker slaan we het overschot op in vetcellen. Want eenmaal spieren en andere organen vol zitten met suiker laten ze niets meer binnen!

Maar de verwerking van suikers gebeurt niet ogenblikkelijk. Het lichaam heeft tijd nodig om de suiker weg te brengen en ze op te slaan. Dit alles zorgt voor een vertraging in de verwerking van suiker. Hieronder is dit mooi weergegeven, je ziet daarbij de verwerking van de suikers uit een middagmaal in het lichaam. Eerst stijgen de suikers in het bloed, daarna begint de opslag en daalt het weer.

Wat gebeurt er als je teveel suiker eet?

Een mooi voorbeeld van voeding rijk aan snelle suikers is suikerbrood, dit bestaat vooral uit pure, toegevoegde suiker maar het witte deeg bestaat vooral uit bloem, gemaakt door granen te vermalen. De suikers uit het graan zijn zo direct beschibaar en komen snel ons bloed binnen. Bij bruin brood of brood met zaden en pitten, moeten je darmen zelf nog de suikers losmaken uit de granen alvorens deze worden opgenomen.

Dus bij het eten van een suiker- of granenbrood is het effect op de bloedsuiker- waarden sterk verschillend en dat je kan je hieronder zien. Bij suikerbrood worden de suikers en het bloem razendsnel opgenomen in het bloed, bij granenbrood verloopt dit veel trager door de extra vezels en is de suikerpiek dus ook veel lager. Wanneer je langdurig teveel suikers eet, wordt het lichaam aangezet om het overschot als vetten op te slaan en de verbranding van lichaamsvet sterk te verminderen. Hierdoor kunnen mensen vaak moeilijk gewicht verliezen.

Hoe goed verwerk jij suiker?

Hoe sterk je bloedsuikers zullen stijgen bij het eten van een maatlijd hangt af van hoe goed je suikerverwerking werkt. Maar ook wat je eet heeft een enorme impact op je suikerverwerking op lange termijn. Beide gaan dus hand in hand. Hieronder is het gevolg daarvan weergegeven voor twee personen die één spaghetti eten.

Waarom een goede suikerverwerking zo belangrijk is

Gewichtsregulatie
Bij te hoge bloedsuikerwaarden zal je lichaam suikers opslaan in je vetcellen. Probeer dus grote pieken en hogere waarden te vermijden.

Energiepeil
Bij te hoge suikerinname kan je lichaam overreageren en te snel je suiker wegwerken, hierdoor krijg je een dip en zal je je moe voelen.

Risico op ziekten
Heel wat studies tonen aan dat te hoge suikerwaarden het risico op de meest voorkomende ziekten sterk doen stijgen.

Vertering
Suikers stimuleren slechte bacteriën in de darmen en de goede zullen afnemen. Suikers hebben zo een impact op je vertering.

Slechte suikerverwerking verhoogt risico op de meest courante ziekten
Een slechte suikerverwerking zal eerst leiden tot een gewichtstoename maar op lange termijn kan dit mogelijks leiden tot diabetes type 2. Dit is een ziekte waarbij je suiker niet snel genoeg verwerkt kan worden en er weefselschade kan optreden. Bij diabetes type 2, maar ook al vroeger, zullen de risico’s op andere ziekten stijgen:

Contacteer bij eventuele vragen info@biometriq.be.

efewfgewgewg

efewfgewgewg